Polyurea (poliürea), su yalıtımı ve kaplama uygulamaları için yaygın olarak kullanılan, iki bileşenli bir sistemdir. Bu malzeme, sentetik poliol ile izosiyanat sertleştiricinin bir araya gelmesi ile oluşur. Spreyleme yönteminin kullanılarak uygulandığı yöntem, her türden yüzeye pürüzsüz bir kaplama imkanı sağlar. Solvent içermemesi ve hızlı şekilde kürlenmesi, bu su yalıtımı yönteminin en önemli özelliklerinden biridir.
Polyurea Su Yalıtımı Nedir?
Polyurea su yalıtımı; esnek ve yüksek performanslı bir kaplama sistemidir. Su yalıtımına ihtiyaç duyulan teras, çatı, havuz, temel, köprü, tünel ve perde duvarlarında kullanılır. Aşınma direncinin yüksek olması, korozyon dayanımı ve kimyasal dayanıklılığı ile kullanıldığı alanlarda su yalıtımını etkili olarak sağlar. Ayrıca uzun ömürlü sonuçlar verir.
Poliol ve izosiyanat bileşiminden oluşan bu malzeme, bir tür polimerdir. Bileşenler karıştırıldıktan sonra hızlı bir şekilde polimerize olur. Kısa sürede kullanıma hazır hale gelir ve uygulandıktan sonra hızlı bir şekilde kürlenir.
Polyurea kaplama, su yalıtımı konusunda yaygın olarak tercih edilen seçeneklerden biridir. Bunun nedeni ise sahip olduğu özelliklerdir. Poliürea özellikleri, aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Kürlenme süresi son derece kısadır. Yüzeye uygulandıktan kısa süre sonra etkili olarak yapışır ve kürlenir. Böylece su geçirmez katman oluşmasını sağlar. Hızlı kürlenmesi, özellikle zaman sınırı olan ve kısa sürede tamamlanması gereken projelerde önemli avantaj sağlar.
- Elastikiyet becerisi gelişmiş bir malzemedir. Yapısal hareketlere ve sıcaklık değişimlerine karşı dayanıklı olması, yüksek elastikiyeti ile mümkün olur. Esnek yapısı, ayrılma ve çatlama risklerini neredeyse sıfıra indirir.
- Kimyasal maddelere, fiziksel darbelere, aşınmalara ve güneşten gelen UV ışınlarına karşı yüksek dayanıklılığa sahiptir. Uzun ömürlü su yalıtımı sunmasının temel nedenlerinden biri, işte bu dayanıklılığıdır.
- Spreyleme yöntemi ile uygulanır. Böylece yüzeylerde dikişsiz bir kaplama meydana getirir. Suyun sızabileceği veya yalıtım açısından zayıf kalan noktalar yoktur.
- Solventsiz bir yapıya sahip olduğu için çevre dostu özelliktedir. Kapalı alanlarda ya da insan sağlığına önem verilmesi gereken noktalarda kullanım için ideal seçeneklerden biridir.
Buradaki özellik ve avantajlar için uygulamanın profesyoneller tarafından yapılması gerekir. Profesyonel olmayan uygulamalar, istenen sonucu vermeyeceği gibi farklı sorunların ortaya çıkmasına da neden olabilir.
Polyurea; hızlı kürlenme, esneklik, yüksek çatlama direnci, homojen kaplama ve uzun ömürlü performans avantajlarına sahiptir. Dezavantajı ise uygulanmasının profesyonellik ve özel ekipman gerektirmesi olarak ifade edilebilir.
Polyurea Kaplama Avantajları
Polyurea kaplama; nem ve su yalıtımında kesin sonuç veren, yapıyı koruyan bir seçenektir. Tamamen katı formda olan bu malzeme, iki bileşenli ve hızlı kürlenen yapısı sayesinde sprey ile uygulanabilir. Uygulandığı alanlarda ise çok önemli avantajlar sağlar. Sağlanan avantajlardan öne çıkanlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Özel ekipmanı ile çok kısa sürede hazırlanarak uygulanmaya başlanır. Zamandan ve işten tasarruf edilmesini sağlayan bir su yalıtımı türüdür.
- Uygulandığı yüzeydeki çatlakları kapatır ve yenilerinin oluşmasını engeller.
- Yapı içerisinde rutubet ve nem kaynaklı problemler çıkmasına izin vermez. Ayrıca korozyonu ve aşınmayı engelleyerek yapıların kullanım ömürlerini artırır.
- Tavan, zemin, temel ve duvarlardan gelen sızıntıların tamamını net olarak engeller. Bu sayede sağlıklı ve kaliteli yaşam alanlarının oluşmasına katkı verir.
- Yapıları koruyarak bakım ihtiyaçlarını ve maliyetlerini minimize eder.
- Yoğun nem ve yüksek sıcaklıkta dahi yüzeylere etkili olarak yapışır ve yalıtım sağlar.
- Mimari yapılarda, sarkma yapmaksızın projeye uygun kalınlıkta uygulanabilir.
- Yüzeylere tam olarak yapışır ve akma gibi olumsuzluklara izin vermez.
- Hızlı kürlenmesi, sadece zeminlerde değil, aynı zamanda dikey yüzeylerde de uygulanmasına imkan verir.
- Yangına karşı dirençlidir ve kolay şekilde alev alan yapıya sahip değildir.
Polyurea kaplama, bu avantajlarından dolayı uygun alanlarda en sık tercih edilen seçeneklerden biridir.
Polyurea Su Yalıtımı Kullanım Alanları
Poliürea kaplama, sahip olduğu özellikler nedeniyle su yalıtımı gereken birçok alanda kullanılır. Hızlı kürlenme, esneklik, dayanıklılık ve yüksek yapışkanlık ile su yalıtımı konusunda beklentileri karşılar. Spreyleme sayesinde en zor ve dar alanlara dahi başarılı şekilde uygulanmaktadır.
Binaların temelleri, topraktaki neme direkt olarak maruz kalma olasılığı olan alanlardır. Nem ve yeraltı sularına karşı korunmaları, yapıların uzun ömürlü olmaları için zorunludur. Polyurea su yalıtımı, spreyleme sayesinde bu alanlara homojen olarak uygulanır ve hızlı kuruma süresi sayesinde inşaatta gecikmelere neden olmaz. Uzun ömürlü yapısı ve dayanıklılığı ise çok uzun yıllar işlevini sorunsuz olarak yerine getirmesini sağlar.
Çatılar, su yalıtımının en kritik olduğu alanlardandır. Yağmur ve kar gibi yağışlara maruz kalan bu alanlarda su yalıtımının yetersiz olması, yapılarda bozulmalara ve farklı sorunlara neden olur. UV ışınlarına ve sıcaklıklara karşı dayanıklı olan bu malzeme, çatılardaki su yalıtımı ihtiyaçlarına yanıt verir. Poliürea su yalıtımının kullanıldığı diğer yerler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Endüstriyel alanların zeminleri
- Su deposu, atık su tesisatları, sıhhi tesisatlar
- Havuz ve akvaryumlar
- Köprü, tünel ve metro inşaatları
- Stadyumlar
- Yeraltı ve yerüstü boru hatları
- Havalimanları
- Rafineriler
- Savunma sistemi alanları
- Dilatasyon alanları
Polyurea su yalıtımı, farklı yüzeylere uygulanabilir. Beton, metal, fiberglas ve ahşap gibi birçok farklı yüzeyde başarılı sonuçlar verir.
Polyurea Kaplama Nasıl Uygulanır?
Polyurea kaplama uygulanırken belli aşamalar takip edilir. Uygulamanın başarılı ve uzun ömürlü olması için bu hususlar büyük bir önem taşır. Su yalıtımı için izlenen adımlar aşağıdaki gibidir:
Zemin Hazırlığı
Zeminlerin hazırlanması, diğer su yalıtımı malzemelerinin kullanımında olduğu gibi burada da büyük bir öneme sahiptir. Metal zeminler için kumlama, beton alanlar için ise silim işlemleri gerçekleştirilir. Zeminin düz ve temiz olması sağlanır. Bu sayede uygulanan malzeme yüzeye tutunur ve istenen sonucu verir.
Yüzeylerde bulunan çıkıntılar, işlem sonuçlarını etkiler. Bu türden olumsuzlukların ortadan kaldırılması için beton yüzeylerin silim makinesi ile düzleştirilmesi gerekir. Bu çıkıntı ve boşluklar giderilmeden poliürea uygulanırsa zaman içerisinde kabarma ve çatlama gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkar.
Zemin hazırlığında yapısal harçlar veya özel alaşımlar kullanılarak zemindeki keskinlikler yumuşatılır ve yapısal hareketlere bağlı çatlakların oluşması engellenir. Ayrıca zeminin büyüklüğüne göre nem alma bacalarının uygun noktalara yerleştirilmesi gerekir. Aksi durumda su buharı çıkış için farklı noktalar arar ve bunu bulamadığında yalıtım malzemesini kabartarak yalıtıma zarar verebilir.
Astar
Astar, uygulanan maddenin yüzeye etkili olarak tutunmasını sağlar. Yüzeyin özelliğine göre uygun astarın seçilmesi ve doğru şekilde uygulanması çok önemlidir. Örneğin; beton zeminler için çift kompenentli epoksi bazlı astar tercih edilir. Farklı yüzeylerde daha farklı seçenekler kullanılır.
Tercih edilecek astara göre kullanım miktarı farklılık gösterir. Ancak ortalama olarak m² için 300 gr astar yeterli olur. Astar uygulandıktan sonra kuruması için 6 saat beklenmelidir. Mevsim şartlarına bağlı olarak bu süre 12 saate kadar çıkabilir. Tam kuruma olmadan uygulama aşamasına geçilmemelidir.
Uygulama
Zeminin temizlenmesi, hazırlanması ve astar süreci tamamlandıktan sonra uygulama aşamasına geçilir. Polyurea, özel ekipmanlar kullanılarak uygun sıcaklık ve basınca getirilerek zemine püskürtülerek uygulanır. Uygulama ile zeminde yaklaşık 2 mm kalındığında bir tabaka oluşur. Bu tabaka, yüksek seviyede su yalıtımı sağlar. Kürlenme süreci ile birlikte polyurea izolasyon tamamlanır.
Polyurea Kaplama Fiyatları 2024
Polyurea kaplama için kullanılacak farklı ürünler vardır. Ürün türü ve miktarı nedeniyle fiyatlar farklılık gösterir. Örneğin; Soğuk plyurea, çift kompenentli bir üründür. Bu ürünün 26.5 kg’lık olanı, 4.260 TL fiyata sahiptir. Saf polyurea ise sıcak uygulamalı bir seçenektir. Bu seçeneğin 420 kg’lık olanının fiyatı 95.000 TL’dir.