
Binaların inşasında kullanılan beton, gözenekli bir yapıya sahiptir. Geleneksel formüllere göre hazırlanan betonlar, bu gözeneklerden su alır. Giren su miktarının çok fazla olması durumunda betonun yapısı zayıflar, içerisinde yer alan metal donatılar korozyon riski ile karşı karşıya kalır. İşte böyle durumlarda; betonun su geçirmemesi için ne yapmalı sorusu sorulur.
Yoğun yağışların olduğu dönemlerde betonlara dair endişeler daha fazla olur. Yağmur ve kar suları, yapıların sağlığını tehdit eder. Ancak tek risk yağışlar değildir. Toprak zemine inşa edilen yapılar, sürekli buradaki neme ve yeraltı sularına maruz kalır. Eğer su geçirimsiz bir yapı yoksa betonun ve içindeki metal donatıların ömrü son derece kısa olur.
Betonun Su Geçirmemesi İçin Ne Yapılır?
Yapılarda kullanılan geleneksel çimento karışımları, yalıtım yönünden zayıftır. Suya maruz kaldıklarında adeta bir sünger gibi suyu yavaş yavaş emer ve içine iletir. Bu yapıların su geçirmemesi, dayanıklılıkları ve uzun ömürlü olmalarını sağlar. Suyun yapı elamanlarının içine nüfuz etmesi ile korozyon, donma-çözülme döngüleri ve iç yapıda bozulma meydana gelir. Bunların tamamı ise binaların zayıflamasına neden olur.

Betonların su geçirmezlik özelliği kazanması ve suyun geçişini engellemesi için kullanılan farklı yalıtım yöntemleri vardır. Bunlardan bazılarına ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:
1 – Su Geçirmez Beton
Çimento ile yapılan geleneksel harçlar, yalıtım konusunda yeterince başarılı değildir. Gözenekler nedeniyle yağışlara veya neme maruz kaldığında direkt içine çekme eğilimi vardır. Bu durumu değiştirmek için geliştirilmiş yalıtım malzemeleri bulunur. Çimento ve çimento bazlı ürünlerle kullanılan bu katkı malzemeleri, geleneksel harç formülüne dahil edilir ve yalıtım problemlerini kalıcı olarak giderir.
Bu noktada çok sayıda seçenek olsa da bunların başında DryFix markasının geliştirmiş olduğu geçirimsizlik katkıları gelir. LATEX 100, aderans artırıcı geçirimsizlik sağlayan bir harç katkısı iken, CRYSTAL-X ise kristalize geçirimsizlik katkısıdır.
Katkı maddeleri, talimatlara uygun şekilde çimento harcına eklenir. Oran, her ürün için farklılık gösterir. Temelde bu katkı maddeleri ya sıvıları itici özelliğe sahip olur ya da tamamen geçirimsizlik sağlar. Örneğin; hidrofobik katkı maddeleri, yapı içinde mikroskobik hava boşlukları meydana getirir ve böylece emilimi minimize eder. Kristalize katkılar ise iç yapıda geçirimsiz kristaller oluşturur ve yalıtımı sağlar.
2 – Yalıtım Malzemeleri ile Kaplama
Betonun su geçirmemesi için kullanılan yöntemlerden bir diğeri ise yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır. Bu kaplamalar, adeta bir bariyer görevi görerek yapı ile nemin tamamen ayrılmasını sağlar. Ancak bazı kaplamaların çalışma sistemi daha farklıdır.
Yaygın olarak kullanılan uygulamaların başında bitümlü membranlar gelir. Zemin altı yapılar ve temellerde yaygın olarak kullanılan bir uygulamadır. Uygulandığı yüzeye yapışarak etkili bir bariyer görevi görür. BITUMER 100, bu konuda kullanılan en etkili ürünlerden biridir. Elastik bitümlü likit membran olan bu ürün, astar sonrasında iki kat olacak şekilde uygulanır. Uzun ömürlüdür ve etkili sonuç verir.
Bariyer oluşturma özelliğine sahip bir diğer uygulama ise poliüretan esaslı kaplamalardır. Yüksek elastikiyet ve kimyasal dayanıklılıkla öne çıkan bir seçenektir. Uygulandığı yüzeyde bariyer oluşturduğu gibi çatlakları köprüleme özelliği de vardır. Dış mekan, teras ve çatı gibi alanlardaki zeminlere ve duvarlara uygulanabilir. BITUMER 400 1K, bitüm poliüretan esaslı bir yalıtım malzemesi olarak, bu alandaki en önemli seçeneklerden biridir.
Duvar ve zeminlerin izolasyonunu sağlamak için kristalize yalıtım bir diğer seçenektir. Negatif ve pozitif yalıtım konusunda oldukça başarılı olan bu yöntem, aynı zamanda duvarların içerisindeki boşlukları ve çatlakları doldurarak yapıların güçlenmesine katkı verir.
Betonların su geçirmemesi için kullanılacak kaplama seçeneklerinden bazıları bu şekildedir. Uygulama alanının konumu (zemin altı veya üstü), neme maruz kalma riski ve benzeri detaylar dikkate alınarak uygun yöntemler tercih edilmelidir.
3 – Mikro Çatlakların ve Soğuk Derzlerin Doldurulması
Betonların su geçirmesinin en önemli nedenlerinden biri gözle görülmeyecek kadar küçük olan mikro çatlaklar ve soğuk derzlerdir. Soğuk derz, farklı zamanda yapılan ve birbirine temas eden betonların arasında gözle görülmesi mümkün olmayan ince kanaldır.
Mikro çatlak ve soğuk derzlerin etkili olarak doldurulması için poliüretan enjeksiyon kullanılır. Bu yöntemde, çatlakların olduğu duvarlara 45 derecelik açılarla delikler açılır. Her delik arasındaki mesafe ortalama 30-40 cm olur. Daha sonra açılan deliklere poliüretan bazlı özel bir madde enjekte edilir. Bu madde, farklı bir yerden dışarı çıkana kadar enjeksiyon devam eder.
Enjekte edilen madde, su ile temas ettiğinde şişer ve hacmi artarak tüm boşlukları doldurur. Geçirimsiz bir yapı meydana getirir ve etkili izolasyon sağlar.
En İyi 5 Beton Yalıtım Malzemesi
Betonların su geçirimsiz hale getirilmesi için kullanılan farklı yöntemler vardır. Bunların tamamının temelini, izolasyon malzemeleri oluşturur. Yaygın olarak kullanılan beton yalıtım malzemeleri ile ilgili detaylar şunlardır:
1 – Çimento Esaslı Yalıtım Malzemeleri
Çimento ve özel katkı maddelerinin karışımından oluşur. Sıvı veya toz formunda bulunan çeşitleri vardır. Uygulaması son derece kolay olan bu ürün, bodrum katlarından su depolarına, mutfak ve banyo gibi alanlardan iç mekanlara kadar birçok noktada kullanılır.
İyi yapışma özelliğinin olması, kolay uygulanması ve maliyeti en önemli avantajları olarak dikkat çeker. Esneklik özelliği diğer izolasyon malzemelerine kıyasla biraz düşüktür. Bu yüzden doğru uygulanmadığında çatlayabilir.
2 – Kristalize İzolasyon Malzemeleri
Uygulandığı betonun içine nüfuz etme özelliğine sahip bir malzemedir. Su ile temas ettiğinde hacmi artar ve kristalize bir yapıya dönüşür. Beton üzerinde yer alan gözenekleri ve küçük çatlakları doldurur. Tamamen geçirimsiz yüzeyler meydana getirir.
Yüksek dayanımı ve uzun ömürlü yapıya sahip olması, öne çıkan özellikleri arasında yer alır. Ayrıca çatlakları kapatır ve yapıların sağlamlığını artırır. İstenen sonucun alınabilmesi için uygulama yüzeyinin talimatlara uygun olması çok önemlidir.
3 – Bitüm Kauçuk Esaslı Yalıtım Malzemeleri
Bir petrol ürünü olan bitüm ile doğal bir ürün olan kauçuk birleşiminden meydana gelir. Rulo formunda olup, yüzeylere serilen türü olduğu gibi sürülerek uygulanan formu da vardır. Çatı, teras, balkon ve benzeri alanlarda yer alan beton yüzeylerde etkili sonuç verir.
Esnek yapısı, uzun ömürlü olması ve yalıtım performansı ile bu alanın en fazla tercih edilen malzemelerindendir. Petrol ürünü olması, sıcaklıklara toleransının dikkate alınarak uygulanmasını gerektirir.
4 – Akrilik Likit Membran Yalıtım Malzemeleri
Polimer esaslı ve su bazlı olan bu ürünler, fırça ya da rulo ile uygulanır. Hızlı kuruma, yüksek esneklik ve iyi yapışma en önemli özellikleridir. Ayrıca içerisinde toksik maddelerin olmaması, çevre dostu bir performans sergilemesini sağlar. Banyo, mutfak, teras ve balkon gibi alanlarda kullanılabilen bir seçenektir.
5 – Epoksi Yalıtım Malzemeleri
Epoksi reçinenin su geçirimsiz yapısından yararlanarak uygulanan bir yöntemdir. Çoğunlukla zemin kaplama için tercih edilir. Yalıtımı sağlayan bu yöntem, aynı zamanda uygulandığı alanlara dekoratif bir görünüm de katar. Hastane, endüstriyel alan, ticari yapı ve laboratuvar gibi yerlerin zeminlerinde tercih edilen bir yöntemdir. Beton yalıtım malzemeleri ile ilgili çok daha fazla bilgi almak için sitemizin Su Yalıtım Malzemeleri kategorisini ziyaret edebilirsi