Epoksi Nedir? Epoksi Özellikleri ve Kullanım Alanları

Epoksi Nedir? Epoksi Özellikleri ve Kullanım Alanları

Epoksi; epoksi reçinesi ve sertleştirici (kürleme ajanı) maddenin çapraz olarak bağlanması ile ortaya çıkan bir polimer malzemedir. Kimyasal açıdan epoksit grupları içeren organik bileşenlerin birleşimi ile ortaya çıkar. Termoset özellikteki bu ürün, yüksek dayanıklılığa ve yapışma gücüne sahiptir. Sahip olduğu özellikler nedeniyle birçok alanda yaygın olarak kullanılır.

Epoksi Nedir?

Epoksi zemin

Epoksi, iki bileşenden oluşan, yapıştırıcı ve kaplama malzemesi olan bir polimerdir. Bu bileşenlerden ilki epoksi reçinesi (veya boyası) iken, diğeri ise kürleme ajanı olarak kullanılan sertleştirici maddelerdir. İki bileşen, belirtilen oranlarda bir araya geldiğinde çapraz olarak bağlanır ve ortaya termoset özellikli bir polimer çıkar.

Termoset, epoksinin temel özelliğidir. Bu kavram, ısıtıldığında sertleşen ve son halini koruyan plastikler için kullanılır. Epoksi reçinesi ile sertleştirici birleştirildiğinde benzer bir süreç ortaya çıkar. Uygulama alanında donan malzeme, son halini korur ve ilgili alana hem dekoratif görünüm hem de fonksiyonellik kazandırır.

Uygulandığı alanlara parlak ve canlı görüntüler kazandıran bu malzeme, birçok özelliğe sahiptir. Öne çıkan özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek yapışma gücüne sahiptir. Polar hidroksil ve epoksi gruplarının aynı andaki varlığı, birçok malzemeye başarılı şekilde yapışmasını sağlar. Plastik, ahşap, metal ve beton gibi farklı yüzeylere başarılı şekilde yapışır. Bu özelliği sayesinde hem yapıştırıcı hem de kaplama malzemesi olarak kullanılır.
  • Mekanik dayanıklılığı son derece yüksektir. Yüksek basınç altında dahi şekilde değiştirmez. Bu özellikleri, aşınmaya karşı da dirençli olmasını sağlar.
  • Birçok kimyasal maddeye dayanımı yüksektir. Asit, solvent ve alkalilere karşı yüksek direnç gösterir. Söz konusu özelliği bu maddeyi, zorlu çevre şartlarında kullanılan ideal koruyucu malzeme haline getirir.
  • Suya ve neme karşı dayanıklıdır. Su altında ve nemli ortamlarda kullanıma uygun bir malzemedir.
  • Polimerleşme sürecindeki büzüşme oranı son derece düşüktür. Kürlenme sırası ve sonrasında boyutsal açıdan kararlı bir yapıya sahiptir.
  • Termal genleşme katsayısı düşük olan bu madde, yüksek sıcaklıklara karşı dirençlidir. Kullanılan reçine ve sertleştiriciye bağlı olarak sıcaklık direnci farklılık gösterir.
  • Mükemmel bir yalıtım malzemesidir. Yüksek voltajın olduğu alanlarda kullanılabilir özelliktedir.

Öne çıkan epoksi özellikleri bu şekilde olup, kullanılan ürünün türüne ve kürleme ajanına göre söz konusu özellikler farklılık gösterebilir. 

Epoksi Ne İşe Yarar?

Epoksi, işlevsel özellikleri ve avantajları sayesinde farklı kullanım şekillerine sahiptir. Bunların başında ise yapıştırıcı olarak kullanılması gelmektedir. Metal, cam, seramik, beton, mermer ve plastik gibi farklı malzemelere güçlü şekilde yapışır ve son derece güçlü bir bağlantı oluşmasını sağlar. Güçlü yapıştırıcı etkiye sahip olmaları, farklı alanlarda dayanıklı ve güvenli yapıştırıcılar olarak kullanılmasına imkan verir.

Epoksinin son yıllarda yaygın kullanım şekillerinden bir diğeri, kaplamadır. Epoksi zemin kaplama, yüzeylerin korunması ve dekoratif görünümlerin oluşturulması başta olmak üzere farklı amaçlar için tercih edilir. Yüzeylerdeki deformeleri kapatan bu malzeme, aynı zamanda uygulama alanlarını çizilme, kimyasal madde, darbe ve ısıya karşı da korur. Pürüzsüz, parlak ve dekoratif bir görünüm sağlar. Uygulandığı alanların havasını tamamen değiştirir.

Sıvı halde uygulanması, hızlı bir şekilde sertleşmesi, boyut kaybının olmaması ve kararlı yapısı nedeniyle bu malzeme kalıplama ve döküm amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Nesnelerin formlarının ve şekillerinin çıkarılmasında tercih edilen malzemelerdendir. Takı, sanat ürünleri ve benzeri nesnelerin kalıplarının hızlı şekilde çıkarılmasını sağlar. Ayrıca renklendirilebilir yapısı ile bu kalıplara farklı görünümler de kazandırır.

Epoksi, suya dayanıklı bir malzemedir ve suyu geçirmez. Bu nedenle su sızıntısı riski olan alanların kaplanmasında yaygın olarak tercih edilir. Havuzlar, bir diğer önemli kullanım alanı olarak öne çıkar.

Güçlü bir yalıtkan olan epoksi reçine, elektrik sektöründe bu amaçla kullanılır. İzolasyonu ve yalıtımı sağlamada son derece başarılıdır. Bazen çalışanlar için yalıtkan zeminler oluştururken, bazen de farklı aletler için izole alanlar meydana getirir.

Epoksi Zemin Kaplama Nedir?

Epoksi zemin kaplama

Epoksi zemin kaplama; epoksi reçinesinin kullanılması ile yapılan estetik, dayanıklı ve uzun ömürlü kaplama türüdür. Uzun süre görünümünü ve kalitesini bozmadan kalması, epoksi zemin kaplamanın endüstriyel ve ticari alanlardan konutlara kadar farklı noktalarda uygulanmasını sağlar. 

Uygulanan zemin kaplama, zeminde bulunan çatlakları ve deformeleri tamamen kapatır. Yapının ömrünü uzatır ve sıvı sızıntı riskini ortadan kaldırır. Pürüzüz, parlak ve estetik bir görünüm kazandırır. Ancak istenen sonucun alınması için doğru reçinenin ve kürleme ajanının tercih edilmesi gerekir. 

Uygulamanın yapılacağı yerin iç mekanda veya dış ortamda olmasından su teması olasılığına kadar birçok parametre dikkate alınarak malzeme seçimi yapılır. Doğru malzeme ile kaliteli işçilik birleştiğinde ortaya şu avantajlar çıkar:

  • Uygulama noktasına hem kimyasal hem de fiziksel dayanıklılık kazandırır. Yüksek basınçlı darbe ve ısı karşısında özelliğini yitirmez.
  • Parlak ve pürüzsüz yüzey sağlaması nedeniyle uygulandığı ortamların havasını tamamen değiştirir. Ortama estetik hava ve şıklık katar.
  • Suya karşı tam koruma sağlar. Suyun kullanıldığı ve nemin olduğu ortamlar için mükemmel bir seçenektir.
  • Temizliği son derece kolaydır. Pürüzsüz yüzeyi, kir ve tozların tutunmasını engeller. Bu sayede kolay temizlenir ve her zaman hijyenik kalır.

Epoksi Zemin Kaplama Nasıl Yapılır?

Epoksi kaplama

Epoksi zemin kaplama, kendi içerisinde birbirini izleyen aşamalar takip edilerek yapılır. Bu sürecin ilk adımı, zemin temizliğidir. Zeminin detaylı şekilde temizlenmesi gerekir. Böylece atılacak astar zemine sorunsuz olarak tutunur. Bu durum, uygulamanın başarılı olmasını sağlar.

Zemin temizliği tam olarak yapıldıktan sonra epoksi astar uygulaması yapılır. Ürünün özel astarı, tüm yüzeye bir kat olarak şekilde uygulanır. Astar, epoksinin sorunsuz ve etkili şekilde zemine yapışmasını sağlar. Astarın hemen üzerine ise iki bileşenin uygun miktarlarda karıştırılması ile elde edilen epoksi uygulanır. Söz konusu uygulama için çoğunlukla iki kat tercih edilir. Kaplamanın dayanıklılığı ve kalıcılığı bu şekilde daha yüksek olur.

Tüm bu sürecin profesyoneller tarafından yapılması son derece önemlidir. Zira yapılacak küçük hatalar veya atlanacak basit detaylar, istenen sonucun ortaya çıkmasını engeller. 

Epoksi Nerelerde Kullanılır?

Epoksi zemin kaplamaları, geniş bir kullanım alanına sahiptir. Dayanıklılığı, pürüzsüz ve estetik yüzeyler oluşturması, su geçirmeyen yapısı ve yalıtkan olması gibi farklı özelliklerinden dolayı kullanıldığı bazı alanlar şu şekildedir:

  • Endüstriyel Alanlar: Fabrikalar, depolar ve üretim tesisleri gibi alanların zeminlerinde kullanılır. Aşınma ve kimyasal maddelere karşı dayanıklı olması, forklift ve benzeri araçların rahat hareket etmesini sağlaması, bu tip alanlarda kullanılmasının bazı nedenleridir.
  • Ticari Alanlar: Mağazalar, restoranlar ve benzeri işletmelerde estetik görünümü nedeniyle tercih edilir. Ayrıca kolay temizlenebilir olması da bu tip yerler için önemli avantajlar sağlar.
  • Sağlık Kurumları: Hijyenik, anti bakteriyel ve kimyasallara karşı dirençli olması, hastaneler ve kliniklerde avantaj sağlar. Ayrıca sağlık kurumlarının hasta kabul noktalarına estetik görünüm de katar. 
  • Otomotiv Sektörü: Kaplama, yapıştırma ve tamir işlemlerinde kullanılan maddelerden biridir. Araç parçalarının görünümlerinin ve işlevlerinin düzeltilmesinde tercih edilir.
  • Sanat: Çabuk sertleşen ve şekil alabilen bir maddedir. Ayrıca farklı uygulamalarla birleştirilir özelliktedir. Tüm bunlar, sanatsal faaliyetlerde yaygın olarak kullanılmasını sağlar. Tasarlanan takıların yapılmasından ev eşyalarının dış yüzeylerinin sıfırdan tasarlanmasına kadar farklı amaçlar için kullanılır.
  • Mobilya: Mobilyaların dış veya üst yüzeylerinin kaplanmasında kullanılır. Renklendirilebilir olması, dekoratif efektlerin elde edilmesini sağlar.
  • İnşaat Sektörü: Zeminlerin su yalıtımında, çatlakların kapatılmasında, dayanıklı ve pürüzsüz estetik yüzeyler oluşturmada kullanılır.

Epoksi Fiyatları

Epoksi fiyatları, ürünün miktarına ve türüne göre farklılık gösterir. Örneğin; DryFix PRO EFFECT epoksi kaplama ürünün 2,5 kg olanı 2.950 TL iken, 0,50 kg olanı ise 790 TL’dir. A ve B komponentler şeklinde satılan bu ürünün 1 m²’deki sarfiyatı 0,6 kg ile 1 kg arasında değişmektedir. Solventsiz astarın 1 kg olanı 890 TL, 4,5 kg olanı ise 2.410 TL fiyata sahiptir.

Buradaki rakamlar güncel fiyatlar olup, enflasyon ve farklı etkenlere göre zaman içerisinde farklılık gösterebilir. Uygulama yapılacak alana göre bunlardan uygun olanlar alınarak kullanılabilir. 

Örneğin; zemin kaplama için öncelikle DryFix DFC 100 (Çok Amaçlı Astar) uygulanır. Astar uygulanmadan önce zemin temizlenir. A ve B komponentlerden belirtilen miktarlarda karıştırılır ve zemin sıcaklığı 25 °C iken uygulama yapılır. Zeminin gözenekli yapısına göre m²’ye 0,15-0,35 kg arasında astar uygulanır.

Astar uygulamasından sonra DryFix PRO EFFECT (sıvı mermer epoksi kaplama) uygulanır. Bu ürün, farklı renk seçeneklerine sahiptir ve uygulandığı yüzeyin adeta bir mermer gibi gözükmesini sağlar. 

Epoksi zemin kaplama ürünlerinin özellikleri ve fiyatları hakkında çok daha detaylı bilgi almak için sitemizdeki ürünleri inceleyebilir, bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
DryFix
DryFix
Hızlı yanıt için hazırız.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Ürün uzmanı müşteri temsilcilerimizle görüşme başlatın.
"İhtiyaçlarınıza özel çözümler" sunmak istiyoruz.
Bize yazın!
1