Kristalize su yalıtımı; beton yüzeylere uygulanan ve suyun yapının içine sızmasını engelleyen yöntemdir. Bu yöntemde, yalıtım için geliştirilen özel mineraller, uygulandıkları betonların en iç noktalarına kadar nüfuz eder. Su ile temas ettiklerinde kristalize bir yapıya dönüşürler ve sızdırmazlık kazanırlar. Böylece su izolasyonunu hem pozitif hem de negatif yönlü olarak sağlarlar.
Kristalize su yalıtımı, farklı şekillerde uygulanabilir. Yeni yapılacak betonlarda, beton karışımına kristalize su geçirimsizlik katkısı eklenir. Böylece beton, direkt olarak su yalıtımına sahip olur. Ekstra bir uygulamaya ihtiyaç duyulmaz. Mevcut betonların yalıtımı içinse çimento esaslı ve tek bileşenli kristalize su yalıtım harcı kullanılır. Bu harç, ilgili yüzeylere uygulanarak yalıtımı sağlanır. Makalenin devamında, kristalize su yalıtımı ile ilgili merak edilen detaylar yer almaktadır.
Kristalize Su Yalıtımı Nedir?
Kristalize su yalıtımı, betonun gözeneklerine nüfuz ederek kimyasal reaksiyonlarla bir yapı oluşturan ve böylece betonu su geçirmez hale getiren bir yalıtım yöntemidir. Bu konusu yöntem, beton blokların içerisinde yer alan mikroskobik düzeyde olan ve sızıntılara imkan veren kapiler boşlukları doldurur. Su ile temas eden yalıtım malzemesi, kristalleşir ve su geçirimsiz bir yapıya sahip olur. Üstelik hacmi de artar. Beton içerisindeki kılcal boşluklar bu şekilde dolmuş olur.
Su teması ile ortaya çıkan kristaller, yapı ile su arasında etkin bir bariyer görevi görür. Suyun beton içine girmesini veya yapıya sızmasını engeller. Böylece yapıların su ve nem kaynaklı hasarlar almasını, beton içindeki demir ve metal donatıların korozyona uğramasını engeller. Son derece etkili bir yöntemdir. Negatif ve pozitif yönlü yalıtım sağlama özelliği vardır.
Kristalize Su Yalıtımı Nasıl Çalışır?
Kristalize su yalıtımı, alışılmış yalıtım yöntemlerinden çok daha farklı bir çalışma sistemine sahiptir. Geleneksel yalıtımda, su ile yapılar arasına bir bariyer çekilir ve böylece suyun yapıların içine nüfuz etmesi engellenir. Burada ise durum biraz daha farklıdır.
Bu yalıtım malzemesi beton yüzeylere uygulandığında, betonun gözenekli yapısından yararlanarak iç kısımlarına nüfuz eder. Su sızıntısı meydana geldiğinde ise yalıtım malzemesinin içerisinde yer alan özel mineraller, suyu hızlı şekilde emer ve hacimleri artar. Aynı zamanda kristalleşerek su geçirimsiz maddeye dönüşürler.
Bu sistem, su yalıtımı sağladığı gibi betonların içindeki boşlukların doldurulmasını sağlar. Temeller, bodrumlar, yüzme havuzları, büyük boyutlu akvaryumlar ve metro tünelleri gibi alanlarda yaygın olarak tercih edilen bir yöntemdir.
Kristalize Su Yalıtımı Avantajları
Kristalize su yalıtımı, kendine has özellikleri ile yalıtım konusundaki beklentileri karşılar. Bunu yaparken farklı avantajlar da sağlar. Sağladığı avantajlar şu şekildedir:
Derinlemesine Koruma
Klasik yalıtım uygulamalarından farklı olarak burada kullanılan malzeme, zaman içerisinde betonun içine nüfuz eder. Betonun gözeneklerinden ilerleyerek derinlemesine koruma sağlar. Su ve nem, uygulamayla kesin olarak durdurulur.
Artan Etkinlik
Yalıtım için kullanılan bu yöntemi benzersiz yapan özellik, içerisinde yer alan maddelerin yapısıdır. Özel mineraller, su ve nem ile temas ettiğinde hacimleri artar ve kristalleşirler. Her sızıntıda bu süreç yeniden yaşanır ve kristalleşen mineraller, betonun içine doğru ilerler. Böylece su yalıtımı çok daha etkili hale gelir. Sızdırmazlık seviyesi üst düzey olur.
Çatlak Onarımı
Su ile temas ettiğinde hacmi artan ve geçirmezlik kazanan mineraller, betonun içindeki mikro çatlakları doldurur. Bu süreç sürekli devam eder ve böylece betonun içindeki tüm çatlaklar kendiliğinden onarılır.
Çatlak onarma özelliği, yalıtımı etkili hale getirdiği gibi korozyonu engeller ve yapıların ömrünü artırır. İçerisinde klor gibi korozyona neden olan kimyasalların yer almaması ayrı bir avantajdır. Ek olarak uzun süreli koruma da sağlar.
Kimyasal Direnç
Kimyasal maddelere karşı direnci yüksektir. Ev ve apartman gibi alanlarda bu özelliği çoğunlukla dikkat çekmez. Ancak endüstriyel alanlarda ilgili husus son derece önemlidir. Kimyasalların hem yalıtım malzemesine hem de betona zarar vermesi, bu özellik sayesinde engellenir.
Çevre Dostu
İçerisinde toksik ve çevreye zararlı olabilecek madde yoktur. Ayrıca insan sağlığına zararlı kimyasallar da içermez. Sürdürülebilir bir çözüm için son derece etkili bir seçenektir.
Uygulama Kolaylığı
Kristalize su yalıtımı, beton henüz yapılmamışken direkt harca ilave edilerek uygulanabilir. Bu sayede yapılan betonda kendiliğinden su yalıtımı olur. Mevcut betonlara ise hazırlanan özel harcın mala ve benzeri bir aletle uygulanması ile yalıtım sağlar.
Uygulanması son derece kolaydır ve ekstra bir ekipmana gerek yoktur. İnşaat işçileri, talimatları dikkate alarak rahat bir şekilde uygulayabilir.
Tercih edilen ürüne göre buradaki avantajlar farklılık gösterebilir.
Kristalize Su Yalıtımı Nasıl Uygulanır?
Kristalize yalıtımın farklı uygulama şekilleri vardır. Bunların ilki, beton karışımına eklenen kristalize geçirimsizlik katkısı ile yapılır. Diğeri ise yalıtım harcı ile gerçekleştirilir. Bu yöntemlere dair detaylar şu şekildedir:
Kristalize Su Geçirimsizlik Katkısı
Katkı ürünleri, sıvı veya katı form seçeneklerine sahiptir. Bu katkı maddelerinin uygulaması, tercih edilen ürünün talimatlarına göre yapılır. Yine ürün tercihine göre katkı miktarı %2 ile %15 arasında değişir.
Beton hazırlanırken eklenen bu katkı, hazırlanan betona yalıtım özelliği sağlar. Sonrasında yapılması gereken ekstra bir işlem yoktur. Beton su geçirimsizlik katkısı, bu yöntem ile kullanılan ürünlerdendir. Yapısal su yalıtımı sağlayan bu ürün, negatif ve pozitif yönde çalışır. Korozyona neden olmazken, kılcal çatlakları etkili olarak doldurur. Bütün çimento bazlı ürünlerle kullanılabilir.
Kristalize Su Yalıtım Harcı
Kristalize su yalıtım malzemesi ise mevcut betonların su yalıtımı özelliği kazanması için uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem için izlenen adımlar aşağıdaki gibidir:
- İlk olarak uygulama yüzeyi temizlenir ve sağlamlığı kontrol edilir. Yüzeyde bulunan derin çatlaklar ve zayıf noktalar, tamir harcı ile tamir edilir.
- Yüzey tamamen hazır olduktan sonra kristalize yalıtım harcı, uygun miktarda su ile karıştırılır. Oluşan karışımın 3-5 dakika karıştırılarak homojen bir yapı alması sağlanır. Daha sonra yaklaşık 2-3 dakika dinlendirilir ve son defa 30 saniye daha karıştırılarak uygulamaya hazır hale getirilir.
- Karışım, yüzeye iki kat olarak uygulanır. İlk kat, bir mala yardımı ile aynı yönde olacak şekilde uygulanır. Yukarı aşağı ya da sağ sol yönlü seçeneklerden biri tercih edilerek uygulama yapılır.
- İlk kat atıldıktan sonra 3-12 saat arasında beklenilir ve ikinci kata geçilir. İkinci kat, ilk kattan farklı yönde atılır. Örneğin, ilk katta aşağı yukarı yönlü uygulama yapılmışsa ikinci katta sağ sol yönlü uygulama yapılır. Böylece katların birbirine dik olması sağlanır.
Kristalize Su Yalıtımı Nerelerde Kullanılır?
Kristalize su yalıtımı, çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Yaygın olarak kullanıldığı yerler şu şekildedir:
- Temel ve bodrum duvarları
- Yüzme havuzları ve beton bazlı su depoları
- Metro tünelleri
- Köprüler
- Kimyasallara ve suya dayanıklılık gerektiren endüstriyel yapılar
- Asansör kuyuları
- Deniz suyuna maruz kalma olasılığı bulunan yapılar
- Zemin katlar
- Perde betonlar
- Atık su ve arıtma tesisleri
- Radye temel
Görüleceği üzere söz konusu yöntemin kullanım alanı son derece geniştir. Sağlamış olduğu başarı, bu durumun en önemli nedenidir.
Negatif Yönlü Kristalize Su Yalıtımı
Yalıtım, kendi içerisinde negatif ve pozitif yönlü olarak ayrılır. Pozitif yönlü olan, nemin geldiği yüzeylere uygulanan yalıtımdır. Negatif olan ise nemin geldiği yönden değil, tersi taraftan yapılan uygulamalardır. Negatif uygulamalara, evlerin iç duvarlarına yapılan yalıtımlar, örnek olarak verilebilir.
Kristalize yöntem, pozitif ve negatif uygulamalarda son derece başarılıdır. Ancak negatif yönlü yalıtımda, neredeyse rakipsizdir. Diğer malzemelerle negatif yönlü uygulama yapıldığında, nem duvarın için nüfuz eder ve bu engellenemez. Ancak kristalize yöntemde, nem dışarıdan duvarın içine geldikçe uygulanan mineraller kristalize olarak ilerler. Her seferinde daha derine giderler ve nemi dışarıda tutarlar. İşte bu özellikleri nedeniyle negatif yalıtımda çok daha fazla tercih edildiklerini söylemek yanlış olmaz. Kristalize su yalıtımı yapmak için sitemizin ilgili kategorisinde yer alan ürünleri inceleyebilirsiniz.