Poliüretan enjeksiyon, yapı ve inşaat sektöründe su yalıtımı ve çatlakların onarımı için kullanılan özel bir yöntemdir. Bu yöntemde kullanılan malzeme, en dar çatlaklardan dahi kolay bir şekilde ilerler ve kısa süre içerisinde şişerek çatlakların kapatılmasını sağlar. Yapılan işlem, başta su yalıtımı olmak üzere çatlak onarımı ve zemin stabilizasyonu gibi amaçlar için kullanılır.
Uzun ömürlü ve dayanıklı yapısı, kalıcı sonuçlar vermesini sağlar. Çatlaklar ve soğuk derz açıklıkları gibi su sızıntısına neden olacak boşlukları doldurmada son derece etkili bir yöntemdir.
Poliüretan Enjeksiyon Nedir?
Poliüretan enjeksiyon, yapıların su sızdırmazlığını sağlamak amacıyla çatlak ve boşluklara poliüretan reçinesi enjekte edilerek yapılan bir yalıtım yöntemidir.
Esnek ve dayanıklı yapısına ek olarak su ile temas ettiğinde hacmi hızlı bir şekilde artan kimyasal reçinenin, çatlak ve soğuk derz boşlukları gibi alanlara enjekte edilmesidir. Enjekte edilen madde, poliüretan bazlı bir reçine olup, su izolasyon köpükleri olarak tanımlanabilir. Bu yöntem, konut ve bina gibi küçük ölçekli yapılardan metro tünelleri, endüstriyel alanlar ve devasa betonarme yapılar gibi büyük ölçekli projelere kadar birçok yerde kullanılır.
Poliüretan enjeksiyon, dışarıdan kaynağı net olarak tespit edilemeyen, tespit edilse dahi müdahale şansı olmayan noktalarda bulunan çatlakların ve su sızıntılarının kapatılması için kullanılır. Betonun içerisinde bulunan çatlaklardan veya duvar ile beton arasında oluşan soğuk derz noktalarından gelen su sızıntıları bu yol ile engellenir. Duvarları kırmaya gerek olmadan, içlerinde yer alan mikro çatlaklar ve kılcal yapılar tamamen kapatılır.
Bu malzeme, poliüretan esaslı bir reçinedir. En önemli özelliği ise su ile temas ettiği anda hacminin 20-25 kat artmasıdır. Su ile tepkimeye girdiğinde hızlı bir şekilde şişer ve tüm boşlukları etkili bir şekilde doldurur.
Poliüretan Enjeksiyon Özellikleri
Bu uygulamanın çok fazla tercih edilmesinde ve yaygınlaşmasında, sahip olduğu teknik özellikler etkili olmuştur. Öne çıkan teknik özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Bu reçineler, yapısal hareketlere kolay bir şekilde uyum sağlayacak esnekliğe sahiptir. Yapının zaman içerisinde maruz kalacağı yer sarsıntıları, titreşimler ve diğer dinamik yüklerden esnekliği sayesinde etkilenmez. Ayrıca yapıların yerine oturması nedeniyle meydana gelecek hareketlerden sonra da işlevini yerine getirmeye devam eder.
- Yüksek yapışma gücüne sahiptir. Beton ve taş gibi yüzeylere kolay şekilde yapışır ve tutunur. Uygulamanın uzun ömürlü olmasının temel nedenlerinden birisi budur.
- Suyla etkileşime girdiğinde hızlı şekilde şişen bu madde, kürlenme süreci tamamlandıktan sonra ise su sızdırmaz yapıya sahip olur. Suyu kesinlikle sızdırmaz.
- Kürlenme süresi son derece kısadır. Saniyelerle ifade edilen bu süre, uygulamanın sonuçlarının çok kısa bir sürede görülmesini sağlar.
- Hacim artışı, belki de en önemli özelliğidir. Uygulandıktan sonra su ile temas ettiğinde, reaksiyon başlar ve hacmi hızlı bir şekilde artar. Hacim artışı, 20-25 kat seviyelerinde gerçekleşir.
Son zamanlarda su yalıtımı malzemeleri arasında en çok tercih edilen ürünlerin başında gelen poliüretan enjeksiyon, çatlak kapatıcı olarak tercih edilmektedir.
Poliüretan Enjeksiyon Nasıl Uygulanır?
Poliüretan enjeksiyon, özel bir ekipman kullanılarak uygulanır. Uygulama, kendi içerisinde belli aşamaları içerir. Uygulama için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- İlk olarak su sızıntısının veya beton içi çatlakların olduğu noktalar dikkatli bir şekilde incelenir. Çatlakların ve sızıntıların yerleri tespit edilir.
- Çatlakların olduğu bölgeye 30-40 cm aralıklarla delikler açılır. Açılan delikler 45 derecelik bir eğime sahip olur. Böylece beton içerisindeki çok daha büyük alanların uygulamadan yararlanılması sağlanır.
- Delikler açıldıktan sonra içlerine yüksek basınçlı hava basılır. Böylece iç kısımda kalan kir, toz ve beton parçaları dışarı çıkarılır. Uygulama için temiz bir yüzeyin oluşması sağlanır.
- Açılan deliklere çelik dübel ve onun üzerine ise nozullar yerleştirilir. Bunlara aynı zamanda enjeksiyon portları da denilmektedir.
- Gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından özel bir ekipmanın borusu nozullara yerleştirilerek, beton içerisine poliüretan bazlı reçine enjekte edilir. Bu işlem, poliüretan enjeksiyonu olarak isimlendirilir.
- Enjekte işlemi, uygulanan reçinenin açılan diğer deliklerden ya da farklı bir noktadan çıkışı görülene kadar devam eder. Açılan tüm deliklerden poliüretan bazlı reçine enjekte edilir.
- Bu madde, su ile temas ettiğinde reaksiyon başlar ve hızlı bir şekilde hacmi artar. Bu sırada yüksek yapışkanlığa sahiptir. Reaksiyon bittiğinde kürlenme tamamlanır ve oluşan köpüğün yapışkanlığı yaklaşık 120 saniye sonra sona erer.
Bu uygulama, duvar içindeki çatlakların etkili şekilde kapatılmasını sağlar. Su yalıtımının haricinde yapısal güçlendirme, zemin stabilizasyonu ve farklı endüstriyel uygulamalar için de kullanılır.
Poliüretan enjeksiyonunda reaksiyonun başlaması için su ile temas gerekir. Ancak su ile temas olmadığında genleşme ve hacim artışı yaşanmamasına karşın, elastik bir kütle meydana getirerek sertleşme oluşur. Yani az su olmayan yerlerde de çatlakların kapatılmasında etkili sonuç verir.
Poliüretan Enjeksiyon Ne İşe Yarar?
Poliüretan enjeksiyon, su yalıtımı için geliştirilen yöntemlerden biridir. Dışarıdan görülemeyen ve müdahale edilmesi mümkün olmayan beton içi kılcal çatlakların doldurulmasında kullanılır. Ancak tek işlevi bu değildir.
Su sızıntılarının giderilmesinde etkili sonuç veren bu yöntem, çatlakların onarımını da sağlar. Beton içindeki çatlakları doldurarak buradaki yüzeylere yapışan madde, yapıların güçlenmesine ve kullanım ömürlerinin artmasına katkı verir.
Beton için çatlakların kapatılması, ilgili alandaki (varsa) demir ve metal donatıların korozyondan korunmasını sağlar. Çatlaklardan gelen nem ve kimyasallar, metal donatılarda korozyona neden olur ve metallerin zaman içinde çürümesine yol açar. Ancak bu uygulama ile çatlakların tamamen kapatılması, korozyon riskini ortadan kaldırdığı gibi yapıların da sağlam kalmasını sağlar.
Yapılar inşa edilirken betonarme bölümlerin tamamı aynı anda yapılmaz. Aynı anda yapılmayan, ancak bitişik olan betonların arasında, çoğunlukla gözle görülmeyen boşluklar olur. Soğuk derz denilen bu alanlar, su sızıntılarının yoğun olarak yaşandığı noktalardan biridir. Poliüretan enjeksiyonu ile söz konusu alanlarda doldurulur ve riskli durumlar ortadan kaldırılır.
Poliüretan bazlı reçine, dayanıklı olmasına karşın beton ve metal kadar güçlü değildir. Bu yönleri bir dezavantaj olarak görünse de betonların içindeki tüm boşlukları doldurduklarında söz konusu dezavantajları kaybolur. Böylece yapıların sağlamlaştırılmasına ve güçlendirilmesine katkı verirler.
DryFix DF PUR INJEKTION 2K ile Su Yalıtımı ve Çatlak Onarımı
Islak ve kuru yüzeylere yapışma özelliği bulunan DryFix DF PUR INJEKTION 2K, kürlenme ve kimyasal reaksiyon için az suya ihtiyaç duyması ile öne çıkar. Solventsiz, çift kompenentli poliüretan esaslı enjeksiyon reçinesi, toksik yapıda değildir ve mikroorganizmalar tarafından biyolojik olarak parçalanamayan bir yapıya sahiptir. Su azaldığında dahi aktif kalan bu ürün, su yalıtımı ve çatlak onarımında etkili sonuçlar verir.
Genleşme derzleri, temeller, toprak altı perde duvarlar, kanalizasyon ve benzeri türden yapılardaki ince çatlak ve derzlerin yalıtımında kullanılır. Uygulama, KATALİZOR 10 olarak bilinen hızlandırıcısı ile yapılır. Hızlandırıcı, %2-10 arasında ilave edilerek uygulanır. Su ile reaksiyonu sonrasında büzüşmeyen ve boyut açısından kararlı yapıda bir köpük meydana gelir. Bu köpük su yalıtımını ve çatlakların doldurulmasını sağlar.
Siz de beton yapıların içinden gelen su sızıntılarını engellemek ve görünmeyen çatlakları doldurmak istiyorsanız, poliüretan enjeksiyon için bu ürünü tercih edebilirsiniz.